Materialer

Alle materialer man printer på dagens 3D printere er i utgangspunktet plast i form av en tråd som mates til en extruder som smelter materialet og legger det lagvis til en ønsket form.

Det er stor utvikling innenfor materialer eller filament til 3D printing og tilsetninger man gjør for å bedre egenskapene til et spesifikk bruksområde, som f. eks. hardhet, fleksibilitet, til bruk utendørs, motstand mot varme etc. Det finnes i dag også tilsetningstoffer som carbon, tremateriale, stål osv.

20200414_5898.jpg
PLA

PLA er det mest utbredte og desidert enkleste materialet å oppnå gode resultater med.
Filamentet egner seg veldig godt til modeller, pyntegjenstander og prototyper. Selv om det finnes mange alternative materialer som gir mer solide resultater, er det også fullt mulig å lage robuste bruksgjenstander og maskindeler i PLA. Ser man på overflatehardhet alene, er faktisk PLA et av de hardeste materialene du kan bruke. Dette er et biologisk materiale og har lite til ingen påvirkning på inneklimaet. PLA er også et av de mer miljøvennlige filamentene som er tilgjengelig. Materialet består av fornybare ressurser (plantebasert stivelse), og krever relativt lav temperatur for å smelte ved printing. Materialet er biologisk nedbrytbart. For eksempel vil en printet gjenstand som ligger i varm og fuktig jord eller kompost typisk være nedbrutt i løpet av 6-12 måneder.

20200414_5898.jpg
ABS (Lego)

ABS er nyttig for fremstilling av holdbare deler. I forhold til PLA, er ABS mindre “sprøtt”. Det kan også etterbehandles med aceton for å gi en skinnende overflate. Når man gjør en utskrift i ABS anbefales det å varme opp utskriftsoverflaten, siden ABS har en tendens til å trekke seg sammen når objektet blir avkjølt.ASA

Materialet er UV-resistent som betyr at det kan stå ute i sollys over lengre tid uten å bli påvirket. Passer bra til for eksempel hagegjenstander, sportsutstyr eller eksteriørdeler til bil/MC.

20200414_5898.jpg
NYLON

Nylon er et materiale som tåler store mekaniske påkjenninger og som egner seg godt til verktøy, fuksjonelle prototyper og ferdige produkter. Nylon har lenge vært brukt i industriell produksjon og er kjent for holdbarhet, bra styrke-til-vektforhold, fleksibilitet, lav friksjon og god korrosjonsmotstand.

20200414_5898.jpg
PETG

Petg er kjent for sin utmerkede styrke og stivhet, kombinert med muligheten for gjennomsiktige produkter, god slagfasthet og overflatehardhet. PETG har gode bæreegenskaper og vanninntaket er lite. De elektriske egenskapene er gode selv i høy fuktighet og temperatur.

20200414_5898.jpg
HIPS

HIPS er kjent i 3D-printer-markedet som et støttemateriale til ABS, men det er også et materiale med gode mekaniske egenskaper. HIPS har høy slagfasthet og tåler opptil 100 °C.

HIPS gir en matt overflate og egner seg godt for deler som skal etterbehandles, med for eksempel lakk eller maling. 

20200414_5898.jpg
FLEX / TPU

Flex / tpu er et fleksibelt materiale som føles og fungerer omtrent som myk gummi. Det kan brukes til å lage bøyelige og fleksible deler som propper, belter, fjærer, telefondeksler mm. TPU er et meget sterkt materiale og holder formen bra selv etter kraftig strekking og høy belastning.

20200414_5898.jpg
WOOD

Wood er et trelignende materiale som gir 3D-utskriften utseendet og følelsen av treverk, og oppfører seg omtrent som sponplater ved etterbehandling. Materialet har også andre trelignende egenskaper, for eksempel muligheten til å kuttes, males, pusses og bores i med vanlige redskaper ment for treverk.

20200414_5898.jpg
CARBON FIBER

Carbon Fiber kombinerer industriell ytelse med enkel og miljøvennlig printing. Dette er et velegnet materiale når man vil lage robuste og lette deler som også tåler høye temperaturer.

20200414_5898.jpg
Copper

Copper er et filament som består av "high temperature PLA" og finmalt kobber. Materialet får en unik finish som kan etterbehandles på flere forskjellige måter. Det har også noen interessante mekaniske egenskaper, slik som varmeledningsevne. Printede objekter uten etterbehandling minner om terrakotta.

20200414_5898.jpg
STAINLESS STEEL

Stainless steel er et filament som består PLA og finmalt rustfritt stål. Dette er et materiale utviklet for estetiske egenskaper, ikke mekaniske. Det som gjør dette filamentet unikt, er hvordan det ser ut og føles i tillegg til metodene man kan bruke for etterbehandling. Materialet har mye høyere massetetthet enn vanlig PLA, og printede objekter uten etterbehandling minner om støpt metall.